Sveti Benedikt u Pišinuli: Gde prošlost sreće budućnost

0

U srcu Trasteverea, u "najrimskijem" kvartu Večnog Grada, može se pronaći crkva Svetog Benedikta u Pišinuli. Sa više od hiljadu godina istorije, ona sačinjava impozantno blago srednjevekovne umetnosti Rima.


Istorija nastanka Crkve Svetog Benedikta u Pišinuli je bila izgubljena u tami vremena. Drevni dokumenti je samo spominju, i srednjevekovni kodeksi nam ne govore ništa o njenoj istoriji. Nalazila se na mestu gde se nekada nalazila Domus Aniciorum. To je bila raskošna vila veoma znamenite porodice Anićia,kojoj je pripadao Sveti Benedikt. Tokom svog dolaska u Rim na studij, oko 495 godine posle Hrista, velicanstveni opat je boravio u toj vili. Njegova ćelija,mali ograđeni prostor,izabran od Sveca kao njegova odaja,sačuvana je netaknuta do današnjih dana. U tišini ovih zidova, Bog mu je dao prve blagodati, koje će kasnije dostići svoj vrhunac u početku kulturnih i verskih delatnosti koje će zauvek obeležiti budućnost Evrope i Zapada: Benediktinski red.

Na ulazu u ćeliju, može se videti freska naše "Gospe od milosrđa", ispred koje se molio, ištući blagodat da bude veran svom zavetu. Tradicija nam govori da je to prva freska Majke Božje, koja je bila česti predmet pobožnosti i molitve Svetog Benedikta.

Mala i diskretna crkva je podiguta oko 10. veka, iako kapela,gde se može videti ćelija Svetog Benedikta, datira iz 8. veka. Izgled crkve podseća na baziliku u minijaturi. Kao što je jedan poklonik jednom rekao, slična je malom Isusu, koji je postao malen da bi bio pristupačniji čoveku.
U početku, crkva je bila posvećena Presvetoj Bogorodici Mariji. Moguće da je kasnije,naknadno dobila ime Svetog Benedikta, koje je bilo dato od strane svečevih sledbenika. Naziv ’’u Pišinuli’’, po nekim istoričarima, dovodi se u vezu sa blizinom bazena, to jest, drevnim termalnim kupatilima.

Jedan od najvećih umetničkih dela je pod izrađen u prelepom mermernom mozaiku u dekorativnom stilu. To je stil, karakterističan za srednjevekovnu epohu, donešen u Večni grad od strane Benediktinaca. To je u svetu jedini originalni dekorativni pod sa ornamentima. Dok su drugi pretrpeli izmene, ovaj je ostao netaknut posle skoro hiljadu godina.

* * *


Neobičan zvonik u romanskom stilu, najmanji na svetu, nadvisuje Crkvu. Ipak, ovaj mali zvonik poseduje veliku dragocenost: najstarije zvono u Rimu, izliveno 1069. godine!

Na ovom mestu, koje je prožeto natprirodnim i označeno istorijski, sreću se prošlost i budućnost na jedan poseban način. Danas, u drevnoj kući Svetog Benedikta, žive i rade mladi Vesnici Jevanđelja. Crkva je bila poverena njima 2003. godine od strane dijeceze Rima. Oni su na raspolaganju poklonicima iz celog sveta,koji dolaze da kontempliraju natprirodna,nebeska blaga i umetnička čuda ovog starodrevnog hrama.
Kada idete u Rim, molimo vas da posetite Svetog Benedikta u Pišinuli, dom Vesnika Jevanđelja u Večnom gradu, koji je također i vaš dom.

Comments (0)